Ära mürgita - Sinu "e-ainete" meelespea

Seni veel lubatud asovärvid meie toidus.

Asovärvid on aromaatseid asorühmi sisaldavad sünteetilised värvained. Võivad põhjustada terviseprobleeme täiskasvanutel ja eriti lastel.

E 102 - tartrasiin - kollane või kergelt punakas värvaine
Tüüpiline ülitundlikkusreaktsioon on nõgeslööve. Põhjustab ka allergilist nohu ja halvendab astmat. Eriti ohtlik astmaatikuile, kellel on ülitundlikkus aspiriini suhtes. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritatus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu.
Kasutatakse: Salatikastmed, magustoidud, jäätis, sinep, jogurtid, puuviljakonservid, marmelaad, närimiskumm, karastusjoogid, medikamentide
ning vitamiinide kapslid.
Norras ja Austrias lisaainena keelatud.

E 110 - oranžkollane, päikeseloojangukollane Sunset Yellow FCF
Vaata E 102. Ülitundlikkust esineb eriti aspiriini mittetaluvatel inimestel (nõgeslööve, nahaturse, seedehäired, iiveldus).
Kasutatakse: Magustoidud, saiakesed, kommid, marmelaad, jogurtid.

E 122 - asorubiin, karmoisiin – punane asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E102.
Hüperaktiivsete laste kaitseorganisatsioon soovitab asorubiini laste söögis vältida.
Kasutatakse: karastusjoogid, puu-ja juurviljakonservid, jogurtid,
saiakesed, maiustused.
Ameerika Ühendriikides, Jaapanis, Norras ja Rootsis lisaainena keelatud.

E 123 – amarant – punakaspruun asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone.Vaata E 102.
Kasutatakse: saiakesed, moosid, maiustused, jäätis.

E 124 - uuskošenill – erkpunane 4R, Ponceau 4R - punane asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse: keeksid, keeksipulbrid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused, puuvilja- ja juurviljakonservid.
Ameerika Ühendriikides, Soomes ja Norras loetakse uuskošenilli kantserogeenseks.

E 128 - punane 2G - punane asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse: vorst, keedetud lihast valmistatud tooted, hamburgerid, kaunistused, taimsed proteiinijahud

E 129 - võlupunane AC – punane asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse puuviljadest ja marjadest valmistatud magustoitudes, maiustustes ja jäätises, samuti saiakestes ja hamburgerites. Lubatud kosmeetikatoodetes.

E 131 - patentsinine V – sinine sünteetiline värvaine, mitte asovärvi tüüpi
Kahtlustatakse negatiivset mõju allergikutele. Tüüpilised ülitundlikkusreaktsioonid on naha punetus ja sügelemine, mis võivad ilmneda mõne minutiga. Harva võib esineda shokki, vererõhu langust ja hingamisraskusi.
Kasutatakse: puuviljakonservid, joogid ja maiustused.
Lisaainena keelatud Ameerika Ühendriikides, Norras ja Austraalias.

E 151 – briljantmust Brilliant Black BN, must PN - must asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse kastmetes, magustoitudes, jäätises, sinepis, kalamarjas jne. Lisaainena keelatud Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis, Soomes, Norras.

E154 - pruun FK 4 - kunstlik segu asovärvidest – pruun värvaine.
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse: suitsetatud ja soolatud kala.

E 155 - pruun HT – pruun asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse: saiakesed ja juurviljavalmistoidud.

E 180 - litoolrubiin - punane asovärv
Põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone. Vaata E 102.
Kasutatakse: juustu koore värvimine

Nimetatud toiduvärvid on Eestis müüdavates toiduainetes seni lubatud kasutada .

Sansaara Stuudio

Telefon:
Riina 5294740; Silja 5174560; Kalev 5094342